Datum: 09.01.2014
Autor: Mapař
"Zatím jsme neviděli žádné Čechy. Tady se mi líbí."
Je 12. leden. Slunce bylo téměř přesně v nadhlavníku. Nyní se z půlky koupe v oceánu a na hodinkách mám 15:55. To bylo k zeměpisné šířce a délce pro doplnění názvu ostrova do této hádanky.
Na rozdíl od souostroví Seychely zde převažují Indové. Na Seychelách Kreolové. Ani neuvažujte o tom, že by jste zde dělali dojem s nějakým iphonem či tabletem. To tu má každý harant.
Ostrov je samostatný stát. Jeden jeho čmrdlík je v přepočtu cca 0,6 českého čmrdlíku – (Pokud znovu nezasáhne ČNB). S více, než milionem obyvatel se více podobá zemím, tak jak je známe. Díky dostatečné rozloze je možné zde něco pěstovat a vyrábět. Nemalá část zboží je tedy místní (převažuje produkce třtinového cukru – a navazujícího produktu ...) Vlastní produkce má vliv na ceny, které jsou podobné našim.
Zdejší obchodní styl je agresivnější, než na co jsme běžně zvyklí:
Na zapůjčení auta se vykašlete. I když by se párkrát během pobytu něco hodilo, máte zde silnice, kde:
Využijete-li bus, je třeba počítat s hvězdicovou topologií dopravního systému ostrova. Do hlavního města se dostanete snadno, ale pobřeží tímto způsobem nedáte. Jedině taxi. To by vás za den mělo vyjít kolem 1600 Kč (+něco)
Nemělo by být těžké sehnat i poměrně levné. Sem se ale asi nepotáhnete do přístřešku posazeného vedle diskotéky a bez bazénu. Řekněme, že taková střední třída už je v pohodě. Před příletem vyplňujete ještě v letadle místo pobytu. Rezervujte si raději předem.
Sever ostrova z převažující části pokrývají plantáže cukrové třtiny. Geograficky zajímavější je jižní půlka. Z ní část pokrývá vysočina s pár národními parky a s nejvyšším bodem mírně nad 700m. Rovněž je zde ZOO, kde si můžete pohladit želvu a ve stylu domácí čičinky dokonce i naprosto živého geparda či lva (máte-li více, než 150 cm a 600 peněz). Je zde i rezervace s krokodýly, ale v ní je to tuším bez hlazení.
Přijde na to, jaký podnik si vyberete. Pokud jde o převažující jídla, na prvním místě je indická kuchyně. I když se snad nemusíte budit hrůzou při představě hadí pochoutky, očního vývaru a chlazených opičích mozečků, je vhodné mít na paměti, že jde o civilnější indickou kuchyni a ne speciality z nějaké pražské restaurace. Z masa se hojně vyskytuje kuřecí (krávu nejí Ind, prase Muslim), druhé je jehněčí, nejčastějším typem úpravy je smažení. Ryby zde samozřejmě seženete také.
základní představa
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
sumýši a mořští červi
![]() | ![]() | ![]() | |
běžně se lze setkat se čtverzubci
![]() | ![]() | ![]() | |
neškodné korálové rybky
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
hvězdice
![]() | ![]() | ||
hlídací ryby
![]() | ![]() | ||
dodané atrakce
![]() | ![]() | ![]() | |
někdo zde pracuje jako čistič
![]() | |||
různé
![]() | ![]() | ||
čas přitvrdit
![]() | ![]() | ![]() | |
Muréna
![]() | |||
Perutýn
![]() | |||
vodní hadi
![]() | ![]() | ||
rejnok Trnucha
![]() | |||
a samozřejmě celkový náhled
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |